Tsjechische kastelen

30 juli 2022 - Pardubice, Tsjechië

Op de website van NOS Nieuws lees ik dat fijnsparren in heel Europa dood gaan en het was me donderdag tijdens de autorit door de 'IJzeren Bergen' (Železné Hory) juist opgevallen dat zoveel naaldbomen er kaal uitzagen. 

Verder wordt er veel graan van het land gehaald in de wijde omgeving van Pardubice en wordt er ook mais verbouwd.

Kasteel Žleby

Donderdagmorgen hebben we kasteel Žleby (foto boven) bezocht. Vanaf de parkeerplaats liepen we wat pittoreske poortjes onderdoor langs het kasteel naar het voorplein. Ook hier kregen we Engelstalige uitleg op papier bij een rondleiding in het Tsjechisch. We zagen opvallend veel bedden en er waren 2 lampen gemaakt van een hertengewei. 

Kasteel Žleby was in het bezit van een andere tak van de prinselijke familie Von Auersperg dan kasteel Slatiňany (dat we dinsdag bezochten). Waar Slatiňany aan de buitenkant sober was en van binnen erg luxueus, was bij Žleby juist de buitenkant bijzonder fraai en de binnenkant wat soberder. Na het uitsterven van de tak van Slatiňany, vererfde dat kasteel op de tak Žleby, al ging de rondleiding in Žleby meer over de postuum geboren prins Vincenz Karl en zijn moeder en vrouw. 

Witte busjes bij kasteel Hrádek u Nechanic

Woensdagmorgen waren we naar het rode kasteel Hrádek u Nechanic gereden, maar bij aankomst bleek de parkeerplaats leeg en stonden er allemaal witte busjes van de Tsjechische televisie voor het kasteel geparkeerd. We konden wel omlopen via de tuin naar de andere kant en daar proberen wat - om de opnames op het bordes heen - te fotograferen 🙄.

Kasteel Karlova Koruna

Als alternatief reden we toen naar kasteel Karlova Koruna ("Karel's Kroon") in Chlumec nad Cidlinou. Dit kasteel heeft als kern een grote, ronde zaal met daar omheen 3 rechthoekige blokken met elk 3 kamers (per verdieping). De muren hingen weer vol met schilderijen en foto's van paarden. De bewoners waren de familie Kinsky von Wchinitz und Tettau, waartoe ook de vrouw van de huidige prins van Liechtenstein behoort. 

De Engelse teksten die we mee kregen, waren bij dit kasteel zo belabberd dat ik vermoed dat het een automatische Google Translate vertaling betrof. Er stonden nog wel wat smeuïge details in over de ene erfgenaam, die verliefd werd op de vrouw van zijn jongere broer, en de andere erfgenaam, die als weduwnaar hertrouwde met een vrouw die iets deed met paarden in een circus.

Gedetailleerde ornament schilderingen op de muren van het kasteel

Vrijdag zijn we naar het UNESCO kasteel van Litomyšl gereden. Het is een groot kasteel in de Boheemse renaissancestijl met sgrafitto-ornamenten (enveloppe graffiti). Ook het interieur is luxueus met gedetailleerde geometrische beschilderingen (foto hierboven) op de muren en langs de plafonts. Bij de geplastificeerde Engelse teksten stond ook steeds een foto, zodat we de goede tekst bij de juiste kamer lazen.

Kasteel van Litomyšl

In de loop der eeuwen was het kasteel in het bezit van o.a. de families Von Trauttmansdorff en Von Thurn und Taxis. Eén van de bewoners had een theatertje in het kasteel laten bouwen en trad daar ook zelf op.

Privé theater in het kasteel van Litomyšl

Al deze kastelen zijn na de Tweede Wereldoorlog onteigend.

Foto’s

3 Reacties

  1. Herrt:
    30 juli 2022
    vroeger gingen de naaldbomen nog gewoon dood door zure regen. Blijft niks dan zoals het was? En verder, nou ja, ik vind loofbomen toch mooier dan naaldbomen. Fijne vakantie Joan!
  2. Joan:
    30 juli 2022
    De schorskever, ook wel bastkever genoemd, en klimaatverandering slopen de sparren. Dan was die zure regen nog snel opgelost.
  3. Annette:
    30 juli 2022
    Wat een mooie kastelen zeg, leuk!